میر غفار صحیحی اسکویی اپتومتریست و عضو هیات علمی سابق گروه بینائی سنجی دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی طی مصاحبه ای از همکاری مشترک علمی – پژوهشی رئیس واحد پزشکی تهران با گروه اپتو متری دانشگاه شهید بهشتی خبر داد .

در جلسه هم اندیشی رئیس واحد پزشکی تهران با گروه اپتو متری دانشگاه شهید بهشتی مطرح شد :

ضرورت تاسيس موزه اپتيک در ايران

میر غفار صحیحی اسکویی اپتومتریست و عضو هیات علمی گروه بینائی سنجی دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی طی مصاحبه ای از همکاری مشترک علمی – پژوهشی رئیس واحد پزشکی تهران با گروه اپتو متری دانشگاه شهید بهشتی خبر داد .
در جلسه هم اندیشی رئیس واحد پزشکی تهران با عضو هیات علمی گروه بینائی سنجی دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر ضرورت تاسيس اولین موزه اپتيک در ايران تاکید شد .
پژوهشگر دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص چگونگی و ضرورت انجام این اقدام ملی گفت : چند سال است که در زمینه پیدایش عینک در جهان ، پژوهش و مطالعات گسترده ی توسط تیمی از جراحان چشم پزشک ، باستان شناسان و متخصصان اپتومتری از طریق بررسی عینک ها و وسایل علوم بینائی قدیمی در موزه های ایران صورت پذیرفته که در حال حاضر نتایج این پژوهش علمی و تاریخی مورد حمایت و تقدیرسازمان یونسکو قرار گرفته و امیدواریم یافته های آن تا پایان سال جاری چاپ و توزیع گردد .
وی سپس از همکاری و تلاش علمی دکتر شاهرخ رامین متخصص چشم پزشکی ، دکتر محمد قاسمی برومند متخصص چشم پزشک و فوق تخصص شبكيه ، دکتر علیرضا هژبری نوبری ، دکتر ابراهیم جعفر زاده پور ، محمد رضا نظری ، دکتر هاله کنگری ، مريم حيدر پور ميمه ، دکتر سيد محمود طباطبايی فر، دكتر یوسف بیگ باباپور ، دكتر محمود عباسی تقدیر و تشکر نمود .
دکتر صحیحی اسکوئی سپس به دلایل و هدف از انجام این تحقیق اشاره نمود و گفت : تحقیقات نشان می‌دهند كه بشر از آغاز زندگی بر روی زمین در تلاش بوده كه چشم را بشناسد و اطلاعاتی درباره مكانیزم بینایی به دست آورد زيرا در طول حیات ، نوع بشر با مشكلاتی همچون نابینایی، انحراف چشم، پیر‌چشمی و آب‌مروارید روبرو بوده است و به همين منظور انسان تلاش می‌كرد ضمن شناخت ، ابداعاتی را برای رفع این مشكلات ارايه نماید. وی در باره ریشه های تاریخی مشکلات و بیماریهای چشمی افزود : در مطالعه داستان‌های اساطیری كه در شاهنامه نیز به آن اشاره شده است ، بحث فناناپذیری، یكی از موضوعات موردعلاقه بشر بوده است؛ اما نوع بشر هرگز نتوانسته برای چشمان خود از این نظر چاره‌ای بیندیشد و ناچار بوده است كه با استفاده از امكاناتی، چشمان خود را محافظت نماید.
صحیحی اسکوئی در ادامه به برخی آیات و روایات از قرآن مجید اشاره نمود و گفت :
خداوند نور است و روشنایی و اراده خداوندي بر اين بوده که بشر در نور و روشنايي قادر به ديدن باشد و به همين دليل هميشه تلاش نموده که خود را از تاريکي نجات دهد، و با قرار دادن علمی در اختیار انسان که به تبع آن عینک و تلسکوپ و میکروسکوپ ایجاد شد ، بشر بسیاری از حقایق را که دست نایافتنی تصور می کرد در پرتو نور الهی بر آن دست یافت و همه جا را نور دید و تاریکی های علم بر او روشن شده است . در قسمتی از آیه 44 سوره نمل نیز آمده است حضرت سلیمان فرمود تا جنیان، كوشكی ساختند برای او از آبگینه سپید و به رنگ آب ، زیرا آب دارای نزدیكترین ضریب انكسار به هوا قبل از شیشه است و آرزوی هر صنعت‌گر شیشه‌سازی است كه بتواند چنین شیشه شفافی بسازد. این واقعه تقریباً بین سال‌های 931 الي 989 قبل از ميلاد، روي داده است وی گفت : طی بررسی های انجام شده ذره‌بینی در موزه تبریز وجود دارد كه مربوط به همین دوران می‌باشد.
پژوهشگر دانشکده علوم توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یاد آور شد : پژوهش « بررسی عینک ها و وسایل علوم بینائی قدیمی در موزه های ایران » به صورت پیمایشی در حوزه میدانی، موزه‌ها، پژوهشگاه‌ها، پژوهشكده‌ها، دانشكده‌ها، مراكز تحقیقاتی علمی و فرهنگی كلكسیونر‌ها و مراجعه به اساتید پژوهشگر در مراكز دايرةالمعارف و لغت‌نامه و بخش فرهنگی بعضی از سفارتخانه‌ها انجام شده است و همچنین بسیاری از این وسایل بینائی قدیمی مستقیماٌ از خود بیماران و ضمن مراجعه و معاینه حضوری جمع آوری و نگهداری شده است .
دکتر صحیحی اسکوئی در باره سایر یافته‌های این پژوهش علمی به موضوعی تحت عنوان «عینک استخوانی » اشاره کرد و گفت : در اين پژوهش، موفق شدیم عینكی از جنس استخوان را شناسایی کنیم كه باستان‌شناسان آن را بر روی صورت جسد دختری یافته بودند. با به دست آمدن این عينك، مطالعات لازم بر روی آن انجام شد و با مشخص شدن نكات فنی رعایت‌شده در آن، امكان مقایسه عینك استخوانی با عینك‌های امروزی فراهم آمد.
وی ابراز امیدواری نمود : با انجام این پژوهش و مطالعاتی از قبیل ، زمینه برای تاسيس موزه اپتيک و علوم بينايي فراهم شده است زیرا براي آشنايي با مشکلات اپتيکي چشم، لازم است پژوهش گسترده اي در طول تاريخ صورت گيرد . وی افزود : این موضوع موجب افتخار است که ايراني ها در دوره هاي مختلف تاريخ با مشکلات اپتيکي چشم از جمله انحرافات بينايي، پيرچشمي، دوربيني و نزديک بيني آشنا بوده و با استفاده از امکاناتي همچون عدسي و عينک براي رفع آن اقدام نموده اند. وی گفت : حضور واژه عينک در ادبيات ايران توانسته تحولات و ابداعاتي که براي رفع مشکلات اپتيکي چشمي صورت گرفته را براي هميشه در تاريخ حفظ و آنرا از گزند فراموشي مصون نگه دارد و راه هاي تاسيس موزه اپتيک و علوم بينايي را هموار نمايد.

ضرورت تاسيس موزه اپتيک در ايران موضوع جلسه هم اندیشی رئیس واحد پزشکی تهران و گروه اپتو متری دانشگاه شهید بهشتی نسخه قابل چاپ